sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Uusi kansantauti(KÖ)Viime aikoina kilpirauhas-uutisia on saanut lukea iltapäivälehtiä myöten.  Joka puolelta kuulen, miten useimmat ihmiset ovat jutelleet jonkun henkilön kanssa ihan henkilökohtaisesti, jolla on diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta.  Mistä tämä johtuu?  Varmasti monista asioista. Ensinnäkin aiheesta keskustellaan julkisesti, mikä on saanut monet oireilevat ihmiset ottamaan myös itse selvää omasta terveydentilastaan aivan uudelta kantilta.  Lisäksi maassamme alkaa olla jo muutamia todella valveutuneita lääkäreitä, jotka osaavat hoitaa kilpirauhasvaivoja entistä paremmin, ja tiedostavat myös taudin monimuotoisuuden ja vaikeasti hoidettavuuden.  Henkilökohtainen mielipiteeni kyllä on, että kilpirauhasongelmat ovat myös määrällisesti lisääntyneet.

Aiemmin kirjoittelinkin jo siitä, miten useilla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien taustalla löytyy pitkäaikaista henkistä ja fyysistä stressiä.  Nyky-yhteiskunta kiittää tunnollisia ja työteliäitä kansalaisiaan; sosiaalista ja taloudellista menestystä ihannoidaan.  Useimmilla meistä tietylle taloudelliselle tasolle nouseminen vaatii huikeita ponnisteluja, vuosikausia kestäviä pitkiä työpäiviä. Sen jälkeen tietenkin mennään juoksemaan 20km lenkki, koska menestyjät ovat myös fyysisesti kadehdittavia (rasvattomia). Sit pitää tietysti pitää huolta lapsista ja puolisosta.  Todella moni meistä haluaisi varmasti olla oman elämänsä Supermarjo (jännä nähdä, millon kyseinen satuhahmo kuukahtaa ja uupuu…).

Jokainen, joka dokaa viikkotasolla, syö ainoastaan eineksiä ja naapurin pizzerian antimia, polttaa askin röökiä päivässä ja treenaa hauiksia nostamalla kaukosäädintä ja kyykkyä asettumalla pöntölle, ottaa täysin tiedostetun riskin siinä, että pelotellut kansantaudit, kuten korkea verenpaine, syöpä, diabetes tai sydäri saattavat olla hänen tulevaisuuttaan.  Mutta onko kukaan varoittanut meitä siitä, mitä liika itsensä piippuun ajaminen ja näennäisesti terveelliset elämäntavat saattava aiheuttaa?? NO EI OLEEEEEEEEEE!!!

Kilpirauhas- ja lisämunuaisongelmat ovat mielestäni meidän uusi kansantauti.  Tämä kansantauti vaivaa tulevaisuudessa niitä henkilöitä, jotka ovat vastakohtia perinteisten kansantautien riskiryhmään kuuluville.  Meidän työskentely- ja elintapojamme vain ihannoidaan (kansantalouden kannalta, ei välttämättä yksilötasolta), ja niihin jopa kannustetaan. Media ja tulvillaan sarjoja ja dokumentteja kauniista ja rohkeista menestyjistä.  Kyllähän minäkin sellainen haluaisin olla, ja olinkin 30 vuoden ajan, kunnes tämä kansantauti minuun iski, ja jouduin asettamaan KOKO ARVOMAAILMANI suurennuslasin alle ja kyseenalaistamaan tähänastisen elämäntyylini.  Mutta onhan se nyt täysin järkeenkäypää, että kaikesta överiksi vedetystä asiasta, niin kuin se saattaisi olla turvallinen teoria-tasolla ajateltuna, seuraa jotain negatiivista.  Meidän kroppa on tehty liikkumaan, mutta myös lepäämään.

Useat kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista ovat saaneet masennus-diagnoosin.  En uskalla edes ajatella, miten monta potilasta hoidetaan juuri tällä diagnoosilla, heihin pumpataan mielialalääkkeitä, kun kaiken takana saattaakin olla kilpirauhashormonien vajaus.  Itsekin epäilin kesällä enemmän masennusta, onhan se paljon loogisempi diagnoosi pahoinvoinnille, ahdistuneisuudelle ja itseinholle, kuin lähteä hakemaan selitystä kilpirauhasesta.  Omalla kohdalla hoidon vaatimista auttoi kuitenkin se, että tiesin, ettei minulla ole mitään syytä olla masentunut.  Kaikki elämässäni oli varsin hyvin.

Vaikka kilpirauhanen tutkittaisiinkin oireilevalta henkilöltä, ei se aina tarkoita sitä, että ongelma olisi ratkaistu.  Hankalaksi diagnoosin saamisen tekee sen, että kilpirauhashormoneja on useita erilaisia, eikä niitä kaikkia lekurit tutki verestä.  Elimistössä on YKSI keskeinen hormoni, T3, joka on aktiivinen ja vaikuttaa sekä aineenvaihduntaan että käytännössä useimpiin fyysisiin ja henkisiin toimintoihin elimistössämme.  Sitten on T4-hormoni, joka on vähemmän aktiivinen, mutta hyvin tärkeä, koska siitä elimistömme muodostaa tuota T3:sta.  Kun kilpirauhasta lähetään tutkimaan, saamme yleensä vain TSH-arvon perusteella tehdyn diagnoosiin. TSH (tyreotropiini) on se hormoni, jota elimistö alkaa muodostaa, mikäli se on sitä mieltä, että T4-hormoonin tuotantoa pitää lisätä, että T3:sta saadaan muodostettua tarpeeksi.  Ts. TSH arvon ollessa korkea, on se indikaattori sille, ettei kilpirauhashormoneja ole tarpeeksi, ja kilpirauhasta yritetään piiskata muodostamaan niitä enemmän. 

TSH-arvo ei valitettavasti ole autuaaksi tekevä.  TSH arvo voi olla hyvinkin viitteissä, ja ihminen sairastaa silti kilpparin vajaatoimintaa.  Arvot ovat myös hyvin yksilöllisiä, jotkut voivat hyvin, kun arvo on lähempänä nollaa, kun taas toiset ovat täysin terveitä, vaikka se olisi lähempänä tuota yläviitettä (4 tai 4.5).  Vasta T4 ja T3-hormonien mittaaminen antaa viitteitä siitä, onko hormoneja tarpeeksi.  Jotta asia ei olisi näinkään yksinkertainen, on vielä yksi vee-mäinen tekijä tässä sopassa, sen nimi on rT3.  Tämä on ns. inaktiivinen T3-hormoni, joka on maalaistermein ”käänteinen hormoni eli rT3”. Rautalankamalli: Jos elimistö muodostaa T4-hormonista enemmän rT3:sta, on lopputulos se, ettei T3-hormonia ole elimistössä tarpeeksi.  Tarkemmin sanottuna tämä rT3 vie vapaat paikat niistä reseptoreista, joihin T3 yleensä kiinnittyy ja pääsee hoitamaan työtään. Koska nämä paikat on nyt varattu rT3:lle, joka vaan makaa laakereillaan, eikä tee mitään, on tulos plusmiinus nolla. Tai jopa miinus. 

Tämän takia monille ihmisille pelkkä T4-lääkitys ei toimi, koska siitä ei saada tarpeeksi muodostettua T3:sta. Mittauksissa T4 arvo saattaa nousta lääkityksellä hienosti, mutta jos ei samalla huomata, ettei T3 nouse tai jopa laskee, ei ongelmaa havaita.  Thyroxin, eli T4-lääkitys on ollut pitkään ainoana pidetty lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vasta nyt muutamat ammattilaiset tiedostaa tämän rT3-ongelman, tai kuten jotkut haluavat sitä nimittää, ”muunto-ongelman”.  Tällöin ainoa hoitomuoto on ottaa suoraan T3-hormonia, koska sitä elimistö ei enää pysty muuttamaan tuoksi inaktiiviseksi muodoksi.

By the way, Suomessa tätä T3-rT3-ongelmaa SUORAAN verestä ei voi edes tutkia. Ainoa tapa on tilata MDD-terveyspalveluiden kautta tutkimus, joka lähetetään sitten Jenkkeihin, tuloksissa kestää 4 vkoa.  Tämä maksaa 135 euroa ja se ei ole KELA-korvattavuuden piirissä. Tietenkään!  Muunto-ongelma voidaan diagnosoida T4-koelääkityksen aloittamisen jälkeen, jolloin T4 nousee, mutta T3 ei silti muutu.  Itsellänihän on se tilanne, että olen syönyt 2kk Thyroxinia, T4 arvo on noussut hieman, mutta T3 laskenut entisestään. Lääkärini sanoi, että tässä on juuri se ongelma, Thyroxin ei toimi minulla.  Koska se on vaikuttanut mielialaani kuitenkin positiivisesti, en ole jättänyt sitä pois ennen toisen lääkityksen aloittamista, kuten lekuri hieman toivoi. Luotan omaan fiilikseeni tässä.  Reilun viikon päähän sain tapaamisajan Mehiläiseen, eli sitten saan luultavasti toisen, sopivamman lääkityksen kokeiluun.  Jeij :)

Nyt pitää toki olla varovainen omissa mielipiteissään, sillä useimmat kilpirauhaspotilaat voivat vallan mainiosti pelkällä T4-lääkityksellä. Heillä ei ole siis muunto-ongelmaa.  Mutta tämä muunto-ongelma vaikuttaisi näin mutu-tuntumalla tulevan juuri näille elämäntapa-stressaajille/suorittajille.  Tiian oma hypoteesi: Korkeat stressitasot yleensä altistavat usein juuri tälle muunto-ongelmalle. Onko rT3-ongelma uusi kansantautimme? 

En myöskään todellakaan kehota nyt kaikkia ryntäämään kilpirauhastesteihin. Jos sulla nyt sattuu olemaan ylipainoa, mutta ei muita oireita (löydät ne aiemmasta postauksestani) niin sulla EI luultavasti ole kilpparin vajaatoimintaa.  Jos et harrasta aktiivista liikuntaa ja ruokavaliosi on: aamupalaksi ei mitään, välipalaksi kahvi ja keksi, lounaaksi McCrap tai tuplajuusto, välipalaksi karkkia ja iltapalaksi pizza ja/tai mäyräkoira siideriä, niin let’s face it, sulla on vaan vääränlaiset ruokailutottumukset, mene ravintoterapeutille, älä endokrinologille!!!  Mikäli haluat apua ruokailun optimoimiseksi, ystäväni Tintti on valmistunut juuri ravintoterapeutiksi, ota yhteyttä häneen. Tintti on todella pätevä ja oman kokemuksenkin kautta asioita oppinut ammattilainen. Hän aloittelee omaa toimintaansa juuri, ja jos olet nopea, voit saada vielä häneltä tuntuvan edun koepotilaana.  Normaalistihan kyseiset konsultaatiot maksavat 100€ ja ylöspäin.  Tintin yhteystiedot: tiinahalko@hotmail.com / 044 555 2995

Jotain positiivisia uutisia omaan taudinkuvaan: Lisämunuaistestin tulokset tulivat, ja niiden mukaan lisikset eivät ole uupuneet, vaan kortilsolin tuotantoa on selkeästi liikaa.  Hyväksi uutiseksi asian tekee se, että nyt mun ei ainakaan tarvitse aloittaa hydrocortisoni-kuuria, joka on todella katabolinen aine. Olisin saanut varmaan heittää hyvästit fitness-uralle, kun se söisi lihakset alta aikayksikön pois.  Eli ainakin näin aluksi lääke ongelmaani on, että pakko yrittää relata lisää.   Taas saan huomata, että suutarin lapsella ei ole kenkiä: Tajusin, että edellinen kevyt treeniviikko oli öööm… kehtaako tätä edes ääneen sanoa… 6kk sitten… Hupsista keikkaa!! Täällä mä paasaan levon merkityksestä, mutta itse tykitän viikko toisensa perään salilla kovia treenejä… :/  Olin jotenkin ajatellut, että toi ylenpalttinen nukkuminen on sitä lepoa, mutta eihän se niin mene. Myös treenejä pitää välillä löysätä, tai ottaa jopa viikko lomaa salista.  Painoharjoittelu on niin vaativaa sekä lihaksistolle että hermostolle, sitä kautta myös hormonitoiminnalle, että on älytöntä vetää kuukausi toisensa jälkeen kovaa.

Vihreä alue: optimaali, keltainen alue: vielä viitearvoissa. 
Ei ihan mene meitsin kortisolitasot aamulla ja päivällä Strömssö-style...
 


Kävin hierotuttamassa koko kropan viime viikolla, kun pidin kevyen viikon. Ihana hierojani Heikki joutui tekemään kovasti töitä että sai kalvot irroteltua jaloista ja yläkropasta, mutta onnistui siinä hienosti.  Mm. keskiviikon kovassa jalkatreenissä sain ensimmäistä kertaa elämässäni sellaisen kunnon pumpin reisiini!!! Mahtavaa!!! Askelkyykätessäni tuntui, että reiden ympärillä on ihan fyysinen paineen tuntu, eli verta saatiin pumpattua sinne hyvin.  Nyt onkin sit ollu pari päivää sekä reidet että pakarat niin kipeät, että tuolille istuminen on ollut todella kivuliasta.   Olen ollut hieman kateellinen poikien kyvystä pissata seisoaltaan. Peniskateus on kamala asia :D

Olen tehnyt myös työelämässä melko selkeän muutoksen. Olen antanut tietyn lisävastuun pois tontiltani, joka on tuottanut minulle suurta henkistä ahdistusta viimeisen vuoden aikana. Nyt kun teen taas perus rekrytointikonsulttina työtä, selkeitä toimeksiantoja, voin paremmin. Ekaa kertaa pitkään aikaan olen nauttinut työstäni, vaikka kalenteri onkin ollut melko täynnä. Tällä hetkellä teen selkeitä yrityksemme prosesseja, tiedän mitä teen, saan käyttää vahvuuksiani, enkä ole enää omalla epämukavuusalueella päivittäin.  On kiva nauttia kiireestäkin, kun tosiaan tietää mitä tekee ja voi olla työssään hyvä.

Stressiä on poistettu myös tyhjentämällä pankkitili.  Olen tehnyt muutamia aivan järjettömiä ja mahtavia ostoksia, tässä kuvia muutamista:

Näin nuo housut jollain nettisivuilla. Ne on niin TÖRKEET, että ne on mun mielestä siistit. Ne on mun uudet salihousut :D  Ihan kostoksi tilasin ne, koska mua on ärsyttänyt suunnattomasti useiden miesten pöyristyneet ilmeet ja kritisoivat kommentit, jos olen treenaamassa mun farkkukangasta muistuttavissa salihousuissa. Saapa nähdä, miten suupielet näiden pöksyjen kohdalla menee :D  Ainakin itse nauroin ääneen, kun laitoin housut ekaa kertaa jalkaani. On niin sairaat, että ei mitään järkeä! Haahahahaa :D

Sit bongasin tämän hiusharjan kilpirauhassivustolta.  Hiuksethan tässä taudissa kärsii paljon, niiden koostumus muuttuu, ne takkuuntuvat helposti ja niitä lähtee ihan tuhottomasti.  Tällä voin harjata ihan märätkin hiukseni, se ei revi eikä satu. Loistava tuote, ja ihana tuo värikin ;) 

Tangle Teezer


Pari kyselyä onkin tullut, että mitä toi mun käyttämäni lihaprotsu-jauhe on. Tietääkseni ainoa pelkkää lihaproteiinia sisältävä tuote markkinoilla on Carnivore.  Söin aiemmin CherryVanilla-makua, mutta Luojalle kiiiiiiitooooos, nyt oli tullut uutuusmaku, VanillaCaramel.  Sain sen postiin torstaina, tänään testasin ekaa kertaa ja on muuten sata kertaa parempi tämä maku kuin tuo vaniljakirsikka.  Sanoohan sen järkikin, että se maistuu sukkamehulle, mutta kun toinen vaihtoehto aiemmin (suklaan ollessa loppu) oli Blue Rasberry, ajattelin CherryVanillan olevan pienempi paha…  Mutta tämä VanillaCaramel on ehdoton uusi suosikki <3 Itse tilaan sitä Fitnesstukusta, mutta tietääkseni Mayors ja Solana Helsingin saleista myy sitä myös. Test for yourself!Lisäksi huipputilavan yksiöni yhtä seinustaa koristaa nyt 120 kappaletta luomukananmunia. Kyllä, kuulit oikein.  Toisen lempisalini Mayor’sin Minna on ottanut projektikseen tilata massatilauksina välillä luomulihaa, välillä riistaa, nyt luomukananmunia.  120 kappaleen tilaukselle tuli hintaa 27 euroa, eli halvempaa kuin ne tehotuotetut tusinamunat kaupassa! Ja on luomua, suoraan Lappeenrantalaiselta munalalta, aivan mahtavaa!  Nyt riittää luolanaisella valkuaista.  Tein tänä aamuna niistä ensimmäiset fitness-letut, pitää vielä testata maku ihan paistamalla/keittämällä joku muna au naturellina, on varmasti parempaa kuin aiemmat munahankintani. Näihin kimppatilauksiin muuten voi ottaa osaa kuka tahansa! Kannattaa seurata Mayor’sin sivuja facebookissa, siellä päivitellään aina näitä kimppatilaus-tapahtumia! Ja muutenkin menkää nyt hyvät ihmiset treenaamaan Meijerille myös, aivan loisto sali bodata!

Tällaista tällä kertaa. Pitäkää mussukat itsestänne huolta, nauttikaa elämästä ja nuuhkikaa raikasta pakkasilmaa! Siinäpä hyvät keinot karkoittaa stressiä :)  Käykää katsomassa vaikka uusi Bond sunnuntain ratoksi, katsottiin se eilen, ei mikään päätä räjäyttävä pläjäys, mutta ihan katsottavaa, perusvarmaa Bondia. Käytiin vetää sushiöverit leffaa ennen, sushi onkin muuten mahtavaa luolanaisen paleo-ruokaa: valkoista riisiä, levää (tukee kilpirauhasen toimintaa), ja hyvä proteiininlähde siihen päälle. :)

Pusmoi!

Tiiuli


p.s. Tässä blogi, josta löysin itse apua, Kaisa on selittänyt nämä kilpparijutut astetta kattavammin (ja varmaan ymmärrettävämminkin)

Kaisan Kilpirauhasseikkailu osa 1 ja osa 2
 

4 kommenttia:

 1. Iiiiiiihiiiihihiii!

  Mielettömät pöksyt Luolari!

  Johanna was here. xoxoxo

  VastaaPoista
 2. Hih, kiitos! :) Olen hekotellut niille koko menneen viikonlopun x)

  VastaaPoista
 3. Miekin noita netissä näin, mutta en tajunnut etsiä mistä voisi tilata. Annatko vinkin? Miekin haluun päästää hämmmentämään :D

  VastaaPoista